Wat is Google Analytics en wat kan je er mee?

Geschreven door Frits Corvers

Google Analytics is zoals de naam al zegt van het bedrijf Google. Met Google Analytics kan je kort door de bocht bezoekers meten die je website bezoeken. Daarnaast kan je uitgebreide statistieken verzamelen over de bezoekers. Google Analytics zorgt ervoor dat je niet alleen inzicht krijgt in de hoeveel mensen je website bezoeken maar ook hoe bezoekers zich gedragen op de website en waar ze vandaan komen. Heel fijn, Google Analytics is gratis te gebruiken. Om het te kunnen gebruiken heb je alleen een Google account nodig, heel fijn, een Google account is ook gratis.

Hoe werkt Google Analytics

Nu we een Google account hebben of beter gezegd een Google Analytics account, kunnen we aan de slag met de eerste stap. We moeten een trackingcode op je website plaatsen zodat Google de informatie kan verzamelen. De trackingcode is een klein stukje code -geschreven in Javascript- die activiteiten van de bezoekers bijhoudt. Je kunt hierdoor precies zien hoe lang een bezoeker een bepaalde pagina bezoekt, hoeveel bezoekers de pagina heeft en waar ze vandaan komen. Met behulp van een cookie die Google plaatst weet Google Analytics ook of de bezoeker al eerder op je website is geweest of dat de bezoeker voor het eerst op de website is. Door de geografische locatie kan Google nauwkeurig bepalen waar de bezoeker vandaan komt, je krijgt dit netjes in een overzicht op je dashboard te zien. Dit gaat onder andere om landen, provincies en zelfs tot steden/dorpen, je weet precies waar ze vandaan komen.

Waarom zou je Google Analytics gebruiken?

Nu kan je misschien snel denken, waarom zou ik iets op mijn website plaatsen wat er voor zorgt dat een stukje software zoveel te weten kan komen over mijn bezoekers. Dat is makkelijk te beantwoorden: gegevens die worden verzamelt kan je alleen zelf lezen. Het is dus privé informatie en zeer waardevol omdat u er veel informatie uit kan halen die belangrijk zijn om (betere) keuzes te maken voor je website. De informatie die gemeten word hangt af van hoe je de trackingcode gebruikt en installeert. Google Analytics heeft namelijke verschillende soorten functies om te kunnen installeren. Google Analytics is een veelgebruikte tool door Webtify om klanten te kunnen voorzien van hun statistieken. Klanten van Webtify hebben zelf inzichten in hun omgeving.

Ontdek de conversie

Het conversie gedeelte is misschien wel het belangrijkste onderdeel. Als je een webshop hebt is het doel dat een bezoeker een aankoop doet bij je webshop natuurlijk logisch. Maar als je formulieren hebt, diensten aanbied of andere contact momenten wilt registeren, dan is dit ideaal om te kunnen zien of doelen behaald worden.

Moet je website Google Analytics hebben?

Nee, niks moet natuurlijk maar het is absoluut de eerste stap naar een beter (digitaal) bedrijf. Je krijgt inzicht waar je doelgroep vandaan komt en hoe mensen zich bewegen door je website. Dus wil je graag stappen zetten in de digitale wereld dan zou mijn antwoord sowieso ja zijn. Wil je graag meer informatie, bel ons even, we leggen graag de punten uit waar je niet uitkomt. Uiteindelijk is het een (zeer) ingewikkelde tool als je hem 100% wilt kunnen gebruiken.

Plan een gratis online afspraak in!

Wil jij gratis advies van één van onze specialisten? Maak dan snel een gratis afspraak. Laat Webtify je helpen bij de volgende stap voor jouw bedrijf. Misschien heb je vragen over je huidige website of marketing(strategie), je kan het allemaal vragen in het gratis 30 minuten gesprek. Tot snel!

Kom je er toch niet uit? Wij zijn er om je te helpen!

Webtify gebruikt cookies om het iedereen naar zijn zin te maken. Meer informatie?