Wat zijn SPF Records

Geschreven door Frits Corvers

Wat is SPF?

SPF (Sender Policy Framework) is een technologie die wordt gebruikt om e-mail spoofing te voorkomen. E-mail spoofing is een techniek waarbij kwaadwillende partijen (bijvoorbeeld hackers) zich voordoen als afzenders van e-mails om de ontvanger te misleiden. SPF helpt bij het beperken van deze praktijken door te controleren of het IP-adres van de afzender is geautoriseerd om e-mails te verzenden namens het domein dat in het “Van”-adres is vermeld, hierdoor is jouw e-mailadres ‘beschermd’ voor e-mail spoofing.

Hoe werkt SPF?

SPF werkt door middel van DNS-records. Een DNS-record is een tekstbestand dat informatie bevat over een domein en de bijbehorende IP-adressen. Een SPF-record is een type DNS-record dat specificeert welke IP-adressen en/of domeinen zijn geautoriseerd om e-mails te verzenden namens een specifiek domein (jij in dit geval).

Wanneer een e-mailserver een e-mail ontvangt, controleert deze het SPF-record van het domein dat in het “Van”-adres is vermeld. Als het IP-adres van de afzender overeenkomt met een IP-adres dat is opgenomen in het SPF-record, wordt de e-mail geaccepteerd. Als het IP-adres van de afzender niet overeenkomt met een geautoriseerd IP-adres in het SPF-record, kan de e-mail worden gemarkeerd als spam of volledig worden geweigerd.

Waarom zijn SPF-records belangrijk?

Een goed geconfigureerd SPF-record kan helpen om phishing-e-mails te voorkomen en de reputatie van het domein te beschermen. Het voorkomen van phishing-e-mails is belangrijk omdat ze vaak worden gebruikt om persoonlijke informatie of financiële gegevens van slachtoffers te stelen. Bovendien kan het ontvangen van phishing-e-mails de reputatie van een bedrijf of organisatie schaden. Daarnaast wil je niet dat als jij een e-mail stuurt naar jouw klanten dat die jouw e-mailberichten uit de spam moeten vissen. Als je de SPF-records niet goed hebt staan kan je aanvragen missen en natuurlijk zelfs klanten mislopen.

Hoe maak ik een SPF-record aan?

Ben je klant bij Webtify? Dan hoef jij je nergens druk over te maken, wij regelen het voor je. Als je een website abonnement of webshop abonnement (of plus abonnement) hebt zitten de e-mailadressen erbij inbegrepen en hebben wij het SPF-record voor je geregeld. Heb je dat niet? Dan kunnen we je altijd helpen via support@webtify.nl of start een chat via onze website.. Wil je het zelf doen, dan kan dat gemakkelijk. Het maken van een SPF-record is namelijk relatief eenvoudig en kan (vaak) worden gedaan in het portaal waar je je jouw domein hebt staan. Het SPF-record moet worden toegevoegd aan de DNS-instellingen van het domein als een TXT-record met de tekst “v=spf1” gevolgd door een lijst met geautoriseerde IP-adressen en/of domeinen.

Plan een gratis online afspraak in!

Wil jij gratis advies van één van onze specialisten? Maak dan snel een gratis afspraak. Laat Webtify je helpen bij de volgende stap voor jouw bedrijf. Misschien heb je vragen over je huidige website of marketing(strategie), je kan het allemaal vragen in het gratis 30 minuten gesprek. Tot snel!

Kom je er toch niet uit? Wij zijn er om je te helpen!

Webtify gebruikt cookies om het iedereen naar zijn zin te maken. Meer informatie?