Is WordPress veilig?

Geschreven door Frits Corvers

Is WordPress veilig? Dat is een vraag die wij regelmatig krijgen. Maar wat is WordPress überhaupt? WordPress is een van de meest populaire en bekendste CMS (contentmanagementsystemen) ter wereld. Het wordt gebruikt door miljoenen websites en blogs, variërend van kleine websites tot grote bedrijfswebsites. WordPress heeft veel voordelen, zoals gebruiksvriendelijkheid en vooral flexibiliteit. WordPress is gebouwd in PHP, één van de specialiteiten van Webtify. Maar veel mensen stellen zich de vraag: is WordPress veilig? In deze Webtify blog gaan we dieper in op dit onderwerp.

WordPress-beveiligingsrisico’s

Net als elk ander CMS heeft WordPress beveiligingsrisico’s waarvan je op de hoogte moet zijn. Hackers zijn namelijk altijd op zoek naar manieren om websites binnen te dringen en eventueel over te nemen. We zien dat bij WordPress websites vaak de website content word overgenomen en vervangen voor specifieke content van de hackers. Het is heel erg belangrijk om de meest voorkomende beveiligingsrisico’s bij WordPress te weten en de oplossingen hiervoor:

Verouderde software

Een van de grootste beveiligingsrisico’s bij WordPress is het gebruik van oude WordPress-versies. Het is belangrijk om je WordPress-site up-to-date te houden om ervoor te zorgen dat alle beveiligingsupdates en patches zijn geïnstalleerd op je website omgeving. Als je een verouderde WordPress gebruikt, loop je het risico dat je website kwetsbaar wordt voor bekende beveiligingsproblemen. Je kan hiervoor de changelog inzien van WordPress zelf, hierin kan je de updates volgen en zien wat ze aangepast hebben. Als je klant bent bij Webtify heb je hier geen omkijken naar. Met al onze website abonnementen of webshop abonnementen ben je verzekerd van de laatste updates.

Zwakke wachtwoorden

Een ander veel voorkomend beveiligingsrisico is het gebruik van zwakke wachtwoorden. Dit is een probleem dat bij alle websites speelt, niet alleen bij WordPress, en niet alleen bij websites en het beheer daarvan. Het is belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken die niet gemakkelijk te raden zijn. Gebruik ook niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts en zeker niet voor admin accounts. Een tip hiervoor, maak gebruik van gegeneerde wachtwoorden en laat je browser zelf inloggen met bijvoorbeeld Chrome of Safari (sleutelhanger).

Onveilige thema’s en plug-ins

Een ander beveiligingsrisico is het gebruik van onveilige thema’s en plug-ins. Veel gratis thema’s en plug-ins bevatten code van derden die vaak kwetsbaar zijn. Het is belangrijk om alleen thema’s en plug-ins te gebruiken van betrouwbare en bekende ontwikkelaars, dit voorkomt een hoop ellende voor je website. Controleer ook regelmatig of er updates beschikbaar zijn voor het thema’s of de plug-ins. De WordPress plug-in ‘marketplace’ bevat dan ook niet zeker niet alleen maar veilige en betrouwbare plug-ins. Dat deze beschikbaar zijn via WordPress zelf zegt in principe niets over de kwaliteit, veiligheid en bruikbaarheid van de plug-in.

Onbeveiligde hostingomgeving

Als de hostingomgeving niet goed beveiligd is, kan dit een groot beveiligingsrisico vormen voor je website. Als hackers daar binnenkomen kunnen ze direct alles uitvoeren wat ze willen binnen je website en database. Bij Webtify zijn gebruikers hiertegen beschermd door onze specialisten. Wij maken gebruik van de nieuwste software, beveiliging en alles wat daar bij komt kijken. We moeten eerlijk zijn, iets 100% beschermen gaat niet, maar we behalen zeker de 99,9% als het gaat om veiligheid.

Meer maatregelen om WordPress veiliger te maken

Gelukkig zijn er meer maatregelen die je kunt inzetten om je website veiliger te maken. Zoals eerder gezegd heb je als Webtify gebruiker geen omkijken naar de veiligheid van je website of je database, dat doen onze Webtify’ers voor je. Het is dus belangrijk om up-to-date te blijven, je wachtwoorden sterk te maken en niet gelijk aan die van andere websites. Zorg ervoor dat je thema’s en plug-ins up-to-date zijn en fijn is om te kijken of deze van een bekende en vooral actieve ontwikkelaar afkomstig zijn. Daarnaast nog twee kleine tips:

Maak regelmatig back-ups

Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt van de website. Als er iets misgaat, kan je de website eenvoudig herstellen naar een datum voordat de hack of fout heeft plaatsgevonden. Back-ups kunnen ervoor dat je eigenlijk zorgeloos met je website aan de slag gaat. Voor klanten van Webtify worden back-ups automatisch verzorgd.

Maak gebruik van HTTPS

HTTPS is een beveiligingsprotocol dat ervoor zorgt dat de gegevens die tussen de browser van de gebruiker en de server van de website worden uitgewisseld, versleuteld worden. Dit betekent dat als iemand probeert de communicatie te onderscheppen, ze alleen versleutelde gegevens zullen zien, die niet leesbaar zijn. HTTPS is erg belangrijk voor je website, als je namelijk dat niet gebruikt zullen Chrome en Safari je website weergeven als niet veilig.

Conclusie: Is WordPress veilig?

Kort door de bocht: Ja. WordPress is veilig zolang je weet wat je doet en er voldoende verstand van hebt om de juiste maatregelen toe te passen. Installeer niet elke plug-in die je ziet of elk thema die er leuk uitziet. Het up-to-date houden van de omgeving is heel erg belangrijk, dit zorgt voor een grote factoor of WordPress daadwerkelijk veilig is. Eigenlijk ligt de veiligheid van WordPress dus in je eigen handen. Maar dat is bij iedere website of systeem die je gebruikt of maakt.

Plan een gratis online afspraak in!

Wil jij gratis advies van één van onze specialisten? Maak dan snel een gratis afspraak. Laat Webtify je helpen bij de volgende stap voor jouw bedrijf. Misschien heb je vragen over je huidige website of marketing(strategie), je kan het allemaal vragen in het gratis 30 minuten gesprek. Tot snel!

Kom je er toch niet uit? Wij zijn er om je te helpen!

Webtify gebruikt cookies om het iedereen naar zijn zin te maken. Meer informatie?