Een snelle WordPress website, het bestaat echt!

Geschreven door Roy Koeleman

De beste manier om bezoekers geïnteresseerd te houden in jouw website is door ervoor te zorgen dat ze makkelijk en snel alle content kunnen bekijken. Het helpt dan niet wanneer een bezoeker na elke klik 5 seconden moet wachten. In deze blog leg ik je uit hoe je er met behulp van WordPress caching voor kunt zorgen dat bezoekers op je site blijven!

WordPress caching dus, wat doet het precies?

Het principe van caching is vrij eenvoudig, het systeem zorgt ervoor dat de pagina’s van jouw website opgeslagen worden voor de volgende bezoeker die de website opent. Hierdoor hoeven niet alle bestanden geladen te worden en hoeft er niet eens gecommuniceerd te worden met de database.

Zie het als dit eenvoudige voorbeeld: wanneer een collega aan je vraagt wat is 2743 gedeeld door 4324, zoek je je rekenmachine erbij en zeg je na een aantal seconden: 0,6343663275. Als er vervolgens nóg een collega komt met precies diezelfde vraag kun jij direct van je rekenmachine aflezen: 0,6343663275. Dit is eigenlijk precies hoe caching werkt. Het rekenwerk hoeft niet meer gedaan te worden, dat is al gedaan. Alleen wanneer de som (in dit geval de content van je website) veranderd, veranderd de berekening mee.

Wat voor winst kan ik verwachten?

Om de winst van caching duidelijk te maken doen we even een test in de praktijk! De website die je nu bekijkt maakt gebruik van WordPress caching. Dit kun je zien door in de paginabron te kijken. Onderaan de paginabron pagina vind je de statistieken die de caching plug-in genereert. Zo zie je bijvoorbeeld op onze homepagina:

<!-- Dynamic page generated in 1.582 seconds. -->
<!-- Cached page generated by WP-Super-Cache on 2020-10-13 14:22:02 -->

Om het verschil in performance te meten maak ik gebruik van de software Postman. Dit programma meet onder andere de responstijd van een verzoek op het web. Om een compleet beeld te krijgen laden we onze website 10 keer met de caching uit en vervolgens laden we onze website 10 keer met de caching aan. De gemiddelden hiervan kunnen we vervolgens vergelijken. In de onverwerkte testresultaten wordt al vrij snel duidelijk dat de snelheidswinst enorm is.

Caching uit

Responstijden1417ms
1336ms
1572ms
2120ms
1661ms
1373ms
1565ms
1639ms
1750ms
1678ms
Gemiddeld1611ms

Caching aan

Responstijden47ms
47ms
48ms
51ms
46ms
58ms
43ms
55ms
53ms
47ms
Gemiddeld49ms

Als we de gemiddelden van deze 20 ladingen vergelijken dan komen we uit op een snelheidswinst van maar liefst 97%.

WordPress caching op jouw website

Om eenvoudig WordPress caching in te zetten op jouw eigen website kun je de plug-in WP Super Cache gebruiken. Deze plug-in doet alles voor jou om caching te installeren op jouw website. Heb je een WooCommerce webshop? Geen probleem. Belangrijke pagina’s als de winkelwagen en het afrekenscherm worden automatisch buiten beschouwing gelaten zodat alles vlekkeloos blijft werken.

Het enige wat je nog hoeft te doen is de cache in te schakelen. De schakelaar hiervoor vind je na het activeren van de plug-in op de pagina Instellingen -> WP Super Cache.

WP Super Cache gaat vervolgens voor je aan de slag om alles in te stellen op jouw webserver. Als dit niet lukt krijg je hier bericht van in je beheeromgeving. Lukt het niet om alles in te stellen? Neem dan contact met ons op.

Alles gelukt? Mooi! Je pagina’s zullen een stuk sneller inladen waardoor je bezoekers langer blijven.

Let op: standaard is het cachen uitgeschakeld voor ingelogde bezoekers. Wanneer je dus bent ingelogd zul je de snelheidswinst niet merken. Ga hiervoor bijvoorbeeld in een incognitovenster naar jouw website. Wanneer de inhoud van je website veranderd zal WP Super Cache automatisch de cache verversen zodat bezoekers je nieuwe content te zien krijgen, je hoeft er zelf niet meer naar om te kijken!

Plan een gratis online afspraak in!

Wil jij gratis advies van één van onze specialisten? Maak dan snel een gratis afspraak. Laat Webtify je helpen bij de volgende stap voor jouw bedrijf. Misschien heb je vragen over je huidige website of marketing(strategie), je kan het allemaal vragen in het gratis 30 minuten gesprek. Tot snel!

Kom je er toch niet uit? Wij zijn er om je te helpen!

Webtify gebruikt cookies om het iedereen naar zijn zin te maken. Meer informatie?